DOBAR DAN, ŠTUPSERAŠI !

Gotovo cijele godine most je bio načičkan ribolovcima. Dugim teleskopima puštane su pod most udice da ih Drava nosi. Lovi se tako podust...

Još uvijek su žive slike dravskog mosta u Molvama. S tog su mosta u Dravu bačene tone i tone pšenice i kukuruza. Gotovo cijele godine most je bio načičkan ribolovcima. Dugim teleskopima puštane su pod most udice da ih Drava nosi. Lovi se tako podust. Starog mosta više nema. Izvio se ovdje novi, betonski, nešto viši iznad površine, pa su se ribolovci prorijedili. Tek poneki nostalgičar još uvijek lovi. A Drava teče i teče. U njoj i dalje plivaju jata podusta, štupsera, tintaša, skobalja... kako sve ne zovu ovu ribu.

Podust je lijepa riba tamnih leđa, bijelih srebrnih bokova i trbuha. Peraje su mu žutocrvene. Izduženo tijelo, pravilan raspored ljuski ovoj ribi daju dodatnu gracioznost.
Podust je riba gornjih i srednjih dijelova rijeka. Omiljena je hrana mladice, a najviše ga se može naći u čistim, bistrim hladnim vodama, ali i u zagađenim dijelovima rijeka. Ima ga i u nekim jezerima (šodericama). Jatna je riba. Oprezan. Ljeti ga treba tražiti u samoj struji, a kad voda poraste i zamuti, prilazi obali.

Voli dijelove vodotoka s kamenitim, šljunkovitim, pjeskovitim i muljevitim dnom. Po dnu svojim oštrim ustima, karakteristično postavljenim “ispod glave”, skida i pobire s dna, kamenja i drugih predmeta hranu. Veći dio života provodi pri dnu, ali u pojedina doba dana ili godine diže se u srednje i površinske slojeve vode. Katkada se mogu vidjeti, kada se kod pobiranja hrane izvrću i nakreću postrance i naglavce. Tada se ribiču otkrivaju bljeskanjem svojih svijetlih bokova. Lovi se cijele godine, dakle i zimi.

Podusta još uvijek ima u našim vodama. Ribolovci ga rado love. Najčešće statičnim tehnikama s plovkom (bolognese tehnikom ili direktašima), a poneki i u “pokretu” tražeći ga udicom na plovak šečući uz obalu. Podust se uglavnom lovi na prirodne mamce, ali zabilježeni su ulovi i na male leptire, te na umjetnu muhu.

Glavni urednik prvog hrvatskog mjesečnika za sportski ribolov “Ribiči&Ribe”

Siniša Slavinić

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]