VARALICA PUC RUČNE IZRADE

Rezultati jednogodišnjeg testiranja popera PUC kojeg je ručno izradio Branimir KALINIĆ iz Koprivnice, član ŠRK Šoderica…

Varalica Puc testirana je godinu dana na vodama Podravine i Slavonije i u tom vremenu na nju je ulovljeno oko 100 štuka i oko 50 bassova. Najveća štuka je bila teška 5 kg i dugačka 75 cm, a najveći bass je imao 2.2 kg i 52 cm…

Varalica je pokazala najbolje rezultate na vodama obraslim travom i lopočem, jer ne dolazi do kvačenja već varalica prelazi preko njih. Tijekom godine dana testiranja uspostavilo se da varalicu treba koristiti u vremenskom periodu od ranog proljeća do kasne jeseni, a posebno dobre rezultate varalica daje u proljeće kada se riba počinje dizati na površinu.

Najveća prednost varalice je što se može koristiti u vodama zaraslim vodenom travom, lopočem i trstinom, a to joj omogućuje pozicija olova jer ju uvijek vraća u vodoravan položaj i tako se izbjegava lovljenje trave na udicu tj. omogućuje joj prijelaz preko prepreka i zaustavljanje na mjestima gdje nema trave (na tim mjestima treba očekivati napad grabežljivca).

U lovu na black bass-a pokazalo se odličnim to što se varalica može duže vrijeme držati na jednom mjestu (u području gdje se nalazi i hrani grabežljivac), i na mjestu može izazivati napad black bass-a.
Još jedna prednost varalice je u tome što se nakon ulova ribe, riba vrlo lako skida sa udice te joj ne ostaju trajnije posljedice, pa se manji primjerci bez posljedica mogu pustiti natrag u vodu.

MJESTA GDJE SE KORISTI

- Na vodama stajaćicama (jezerima), a može se koristiti i u riječnim rukavcima gdje je vodeni tok slab.
- Bez obzira da li se koristi na stajćicama ili tekućicama bitno je da se na ili u vodi nalaze razne prepreke iza kojih vrebaju grabežljivci.
- Najpogodnija su potpuno obrasla jezera sa ponekim mjestom gdje nema vodene trave.
- Gdje se primjeti aktivnost male ribe na površini, bez obzira na obraslost vodene površine.

TEHNIKA KORIŠTENJA

Varalica se baca preko područja obraslog vodenom travom, te kada padne na površinu, lagano se izvede nekoliko trzaja vrhom pruta (ako je riba u blizini treba očekivati napad odmah nakon trzaja).
Nakon toga varalica se povlači laganim trzajima vrha pruta, te se povremeno prestane povlačiti (ako se varalica koristi na terenima gdje nema vodenih prepreka).
Kada varalica dođe do obraslog dijela vodene površine, lagano se povlači preko trave i kada dođe do rupe u travi izvede se opet nekoliko trzaja vrhom pruta i varalica se ostavi nekoliko trenutaka da miruje u toj rupi (u tim trenutcima treba očekivati napad grabežljivca), i tako se varalica povlači od rupe do rupe sve do obale.

PROIZVODNJA

Svaka varalica se u cijelosti proizvodi ručno. Tijelo varalice napravljeno od balze obrađuje se ručno iz valjkastog oblika u željeni oblik, dok su udica, kopča, žica i olovo gotovi proizvodi koji se ručno i vrlo precizno ugrađuju u varalicu.
Bojanje varalice također se izvodi ručno, a na osušenu boju se nanosi vrlo kvalitetan lak.
Svaka varalica je testirana na terenu i ručno ugođena kako bi se osigurala savršena akcija.

JEDAN OD NAJLJEPŠIH ULOVA

Pastrvski grgeč 2.12 kg - 51 cm
- Riba je ulovljena na varalicu PUC vlastite proizvodnje, a tip varalice je poper YBR žuto-crno-crvene boje.
- Ulov je ostvaren 29.04.2004. na jezeru Stara Šoderica u okolici Koprivnice oko 17:00 sati, a vrijeme je bilo sunčano.
- Ribolovno mjesto sa dosta vodene trave na oko 20 cm ispod vodene površine i skupinama lopoča na površini.
- Pribor: prut Byron five fibre 3,00 m dvodjelni, akcije 7-35 g, rola Tica libra SA 3000, špaga Viplash 0,06 mm.

INFORMACIJE

Branimir KALINIĆ
Tel: 00385/48-222-618 ili 00385/48-671-207
GSM: 00385/98-382-867 ili 00385/98-756-864
E-mail: mario.kalinic@kc.htnet.hr

Branimir KALINIĆ

Prethodna ...

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]