RIBOLOV DOSTUPAN SVIMA ?

Novi zakon o slatkovodnom ribarstvu stvorio je kod ribiča veliko nezadovoljstvo i brojni su oni koji se smatraju iznevjerenima, a neki i prevarenima!
Sve te izmjene ne ohrabruju neribiče da se posvete ribolovu, a posebice ne strane ribiče koji bi željeli preko ribolova otkriti Hrvatsku, zemlju o kojoj se sve više i sve češće govori u europskim zemljama.

Naviknuti da mogu brzo i jednostavno doći do ribolovne dozvole u bilo kojoj trgovini ribičke opreme kao što je to slučaj u Francuskoj ili čak u svakom turist birou gdje uz dozvolu dobiju i kartu ribolovnih voda te savjete za uspješan ribolov kao što se to radi u skandinavskim zemljama, kako objasniti tim stranim ribičima da ukoliko žele loviti u Hrvatskoj moraju prije svega položiti ribički ispit. A da i ne govorimo o tome žele li loviti na moru, da moraju platiti kartu – mjera koja ne postoji nigdje drugo na svijetu!
Istina je da je sve manje riba u morima i oceanima, no moraju li za to platiti športski ribiči, posebice kada se zna tko su pravi krivci: 100.000 brodova koji se u Europi bave profesionalnim ribolovom i koji već godinama vade iz mora na tone i tone ribe!

S druge pak strane, u nekim drugim zemljama, pogled na ribolov je drukčiji i mjesto koje zauzima u društvu je znatno važnije. Tako na primjer trenutno u Velikoj Britaniji, premijer Tony Blair brani Program o ulaganju na tri godine u športske discipline u školama. Po tom programu svaka školska ustanova bi trebala ponuditi svojim učenicima 12 športskih disciplina među kojima je svrstan i ribolov. Po mišljenju Tony Blaira, ovaj će program omogućiti da se mladi zainteresiraju za sport i razonodu i na taj način udalje s ulice i tako se suzbije sve veće nasilje i kriminal kod mladih naraštaja.

Prethodna ...

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]