FEEDER TEHNIKA S PELETIMA ZA VELIKU DEVERIKU

Premda peleti većinu ribiča asociraju na šaranolov, ovi mamci vrlo bogati proteinima vrlo su efikasni i zanimaju i puno drugih bijelih riba...


Jesen je nesumnjivo jedno od najboljih godišnjih razdoblja za ribolov velike bijele ribe poput klena, mrene i posebice velike deverike kojima obiluje većina voda.

Princip ribolova je sljedeći. Na početku se izbaci na mjesto ribolova jedno sedam kugli hrane u koju treba pomiješati pelete. Prikladna hrana je bilo koja mješavina namijenjena za ribolov šarana pod uvjetom da je dosta ljepljiva kako bi se kugle mogle s uspjehom izbaciti i na veću udaljenost, a da se pri tom ne raspadnu. Jedan od mogućih recepata je pomiješati dvije Moseline hrane Manic carp i Select feeder.

Glede sistema, hranilica težine 30 g na rijekama sporog protoka i 50 g za jači protok savršeno odgovara. Za tijelo sistema upotrebljava se najlon promjera 0,20 mm, a za predvez dug samo 35 cm najlon promjera 0,14 mm s udicom broj 14.
Za mamčenje se koriste mekane pelete promjera 7 mm, najčešće se jedan pelet postavi na udicu. Ako je ribolov težak i ribe slabo grizu, pelet se postavi na dlaku.
Važno je da prut bude vrlo savitljivog i osjetljivog vrha kako bi se na vrijeme uočio svaki griz jer upravo raspoznavanje pravog griza i pravovremeno kontriranje znaju predstavljati najveći problem kod ovog ribolova.

Naime, deverika često uzrokuje vrlo silan griz i teško je odoliti da se na njega ne kontrira, no najčešće u prazno.
Rezultat: nakon nekoliko takvih neuspjelih kontriranja ili otkvačenja, cijelo jato deverika zna se razbjeći i ponekad je potrebno čekati i do sat vremena prije no što se ponovno vrate na primamljeno mjesto. Stoga je vrlo važno kontrolirati se i kontrirati samo na sigurne grizove koji su često polagani i manifestiraju se progresivnim napinjanjem i otpuštanjem vrha pruta.

Prethodna ...

Trenutno na tržištu postoji vrlo veliki izbor peleta, kako po promjeru, tako i po aromi i boji, no za ribolov deverike s hranilicom odlične rezultate smo postigli s Moselinim peletima Spicy pepperoni i Scopex supreme.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]