ALTERNATIVNI MAMCI ZA RIBOLOV ŠARANA

Iz godine u godinu šaranolov privlači sve više ribiča što često uzrokuje velik pritisak ribolova i progresivno navikavanje šarana na korištene mamce.


Alternativni mamci za ribolov šarana : tigrasti orah, kozica, mesni crvići.

Na nekim vodama gdje se većinski lovi s boilima, postalo je vrlo teško s njima prevariti šarane. No, postoje i drugi, manje poznati, no vrlo efikasni mamci za ribolov šarana.

Tigrasti orah (tiger nuts) sposoban je s daleka privući šarane zahvaljujući prirodnom šećeru kojeg u sebi sadrži i kojeg širi u vodi, kao i drugim vitaminima i substancama.
Postoje razne vrste tigrastih oraha, od mikro do mega (i do 33 mm kada nabubre), od vrlo slatkog black tiger nuts pa do derivata tipa tiger extract ili tiger pellet.
Tigrasti orah je potrebno prije uporabe namočiti u zašećerenoj vodi oko 72 sata, a zatim kuhati u vodi od namakanja jedno tridesetak minuta, nakon čega mora odstajati još 48 sati.

Kozice (ili škampi), vrlo bogate proteinima, predstavljaju odlične mamce. Mamče se na dlaku s ljuskom, nakon što im se odstrani glava. Kako im je omotač prilično osjetljiv, poželjno je koristiti mekane predveze od upredenice. Za ribolov na daljinu mogu se koristiti i u topljivim vrećicama.
Da se poveća učinkovitost, moguće je u hranu za primamljivanje na bazi peleta dodati i mješavinu plodova mora (račići, dagnje, komadići lignje…)

Mesni crvići također daju izvrsne rezultate. Izbacuju se ili u topljivim vrećicama ili uz pomoć bait rocketa. Za primamljivanje koriste se miješano s mini sjemenkama ili mini peletima. Glede mamčenja, dvije su mogućnosti : mogu se postaviti u buketu direktno na udicu ili radi li se o plivajućem sistemu, može se koristiti kuglica od pluta koja se namaže ljepilom, a potom uvalja u mesne crviće koji se za nju zalijepe.

Prethodna ...

Postoje i mnogi drugi alternativni mamci za ribolov šarana, kako životinjskog tako i biljnog podrijetla. Među najučinkovitijima ističu se riječni rak (koristi se samo na onim vodama u kojima je prirodno prisutan), kikiriki koji je vrlo hranjiv i bogat uljem stoga ga je potrebno prije uporabe namočiti od 12 do 18 sati, bob idelan po svojoj veličini za velike šarane, žganci domaće izrade na bazi brašna, meda i drugih sastojaka, mogu se personalizirati raznim bojama i mirisima.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]