SISTEM ZA ZAKRČENA MJESTA

Ovaj sistem idealan je za ribolov pastrve na vrlo zakrčenim mjestima, a može se koristiti s prirodnom ili plastičnom gujavicom…


Elementi sistema: fluorescentni najlon iz kotura 0,20 mm, vrtilica s kopčom, predvez dug 50 cm promjera 0,18 mm, špicasto olovo 2,5-6 g, malo okruglo olovo, gujavica postavljena na jednokraku udicu br.2-4.

Radi se o sportskoj tehnici ribolova pastrve kod koje ribič sistematski pretražuje sva zanimljiva mjesta uzduž obale, a koja su u većini slučajeva zakrčena i duboka. Najčešće su to udubljene obale, potopljeno granje, korijeni stabala, duboki virovi, zone ispod slapova…

Sistem s gujavicom se spusti ispod samog vrha pruta koji mora biti prilično dug, 4 do 5 m, a zatim se realizira niz trzanja i povlačenja na okomitom planu. Za svo vrijeme ribolova, od iznimne je važnosti krajnje diskretan pristup, kako prilikom prmještanja s jednog mjesta na drugo, tako i kod spuštanja sistema s mamcem u vodu.

Kod ove tehnike savjetuje se korištenje fluorescentnog najlona, debljine 0,20 mm, kako bi se moglo vizualno pratiti kretanje mamca. Za predvez se naprotiv koristi bezbojni najlon promjera 0,18 mm. Nakon što se gujavica postavi na udicu, stisne se na najlon, iznad glave gujavice, malo olovo čija je uloga blokirati jedno drugo veće olovo, koje zahvaljujući svom raketnom obliku, povuče mamac poput utega direktno na dno.

Efikasnost ovog sistema počiva upravo na ovom posebnom olovu koje omogućuje primjerice na velikim dubinama da se sistem brzo spusti na dno ili pak na zakrčenom mjestu da se sklizne kroz granje do željene dubine. U svakom slučaju osigurava maksimalnu stabilnost sistema na dnu.

Prethodna ...

S ovim se sistemom može koristiti živa ili umjetna (gumena varalica) gujavica veličine od 5 do 10 cm. Postavljanje na udicu vrši se pomoću igle za mamčenje. Savjetuje se redovito provjeravati stanje gujavice i ne oklijevajti je promijeniti čim pokaže i najmanje znakove zamorenosti.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]