VARALIČARENJE : IMITACIJE RIJEČNOG RAKA

Gumene varalice koje oponšaju riječnog raka daju izvrsne rezultate u jesenje razdoblje kada grabežljivice provode većinu svog vremena u dubokim rupama i na vrlo zakrčenim mjestima.


Među brojnim varijacijama ovog tipa varalice, najrealističniji modeli veličine od 5 do 10 cm daju najbolje rezultate.

Silikonci ili gumene varalice jedne su od najkorištenijih za športski ribolov grabežljivica. No, premda postoji na stotine modela, ribiči najčešće biraju twista ili Shada (imitacija ribice). Šteta, jer postoje i brojni drugi modeli koji se u nekim situacijama mogu pokazati nezamjenjivima. To je slučaj sa silikoncima koji oponašaju riječnog raka!

Osnovna prednost ove varalice jest što oponaša prirodni plijen grabežljivica kojeg one redovito komzumiraju i stoga su pred njima puno manje oprezne. K tomu, riječni rak živi u svim vrstama voda stoga je ovu varalicu moguće koristiti svugdje.

Glede korištenja, najčešče se ovaj tip varalice postavi na običnu olovnu glavu. Poželjno je da bude prilično teška kako bi se brzo dosegla željena dubina. Udica mora biti dugog vrata kako bi, kada se postavi, jezičak izišao blizu glave. Kod modela sa zarezanim tijelom, poželjno je nakon što se postavi na udicu omotati tijelo varalice s nekoliko namotaja bakrene žice kako udica za vrijeme vođenja ne bi ispala.

Vođenje na okomitom planu izvodi se neprestance izmijenjujući nagle poteze i otpuštanja kako bi varalica padala prema dnu.

Prethodna ...

Postavljena na olovnu glavu, ova varalica savršena je za ribolov smuđa i grgeča, ali i ostalih grabežljivica u srcu njihovih skrovišta, usred potopljenog granja i drveća, dubokih rupa...

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]