RIBOLOV SA SILIKONCIMA: PRAVILNA NAPETOST NAJLONA

Za vrijeme akcije vođenja gumene varalice, sistem ne smije biti ni prelabav ni prenategnut. Pronaći pravu napetost najlona od prvorazrednog je značaja jer utječe ne samo na ponašanje varalice nego i na kvalitetu griza.


Da najlon ne bude prenapet, a ponašanje varalice privlačnije, poželjno je loviti sa što je moguće laganijim sistemima, čak i ako manje osjećamo kretanje varalice po dnu.

Ukoliko se gumena varalica postavi na udicu s prilično teškom olovnom glavom, najlon je uvijek napet. Inače kako bismo mogli osjetiti kretanje silikonca za vrijeme vođenja, njegov kontakt s dnom, eventualan udar u kamenje ili prepreke... ukratko, kako bismo inače mogli pravilno loviti !? No, naprotiv, s laganijim sistemima plivajućeg tipa ili artikuliranim, situacija je nešto drukčija, i povremeno naglo otpuštanje najlona može se pokazati vrlo učinkovitim !

Nagli i iznenadni pokreti koje silikonac stvara u tom trenutku mogu izazvati zanimanje i potaknuti na napad do tada na prvi pogled potpuno neaktivne pastrve. Radi se naime samo o tome da stalno kontroliramo zanošenje varalice ovisno o dubini ribolova i brzini vodene struje. Najlon, kojeg možemo definirati kao « mekano napetim », mora omogućiti gumenoj varalici što prirodnije kretanje i ponašanje.

Prethodna ...

O pravilnoj napetosti najlona zavisi također kvaliteta griza. Ako je prenapet, pri napadu pastrva može osjetiti inerciju olova i napetost sistema i zna odmah odbiti mamac. Ako je pak najlon prelabav, najćeše uopće ne osjetimo griz.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]