RAZLIČITE STRATEGIJE NAPADA RIBA GRABEŽLJIVICA

Svaka se riba grabežljivica hrani na specifičan način i pri hvatanju plijena koristi različitu strategiju napada…


Za štuku, udica se mora postaviti posred tijela kedera, za smuđa i grgeča što je bliže repnoj peraji, a za soma najvažnije je koristiti veliku udicu.

Za ribiča, od iznimne je važnosti poznavati prehrambene navike svake ribe grabežljivice jer o tome ovisi između ostalog izbor mjesta i tehnike ribolova, ali i puno drugih tehničkih detalja kao primjerice pravilna pozicija udice na kederu ili varalici.

Štuka može satima ostati nepomična, skrivena najčešće među podvodnim biljem ili potonulim granjem. Tijelo joj je lagano nakrivljeno s glavom prema dnu, samo pravilno pomicanje škrga odaje znakove života. Iznenada, kao da se budi iz dubokog sna, zauzima ravan položaj i nedugo zatim, uspravi glavu prema površini vode. Spremna je na napad ! Polako da ne bi uzburkala vodu i izdala se, postavi se ispod žrtve, a onda zahvaljujući svojim snažnim repnim perajama, s nevjerojatnom brzinom zgrabi je posred tijela kako bi joj slomila kralježnicu. Zatim je ispusti da bi je potom još jednom bolje uhvatila i ovaj put definitivno progutala s glavom unaprijed.
Iz tog razloga, kod ribolova štuke udica se uvijek postavlja po sredini tijela bilo da se radi o kederu, mrtvoj ribici ili varalici.

Grgeč rijetko kada napada sam ! U početku cijela grupa slijedi jato malih ribica. No, čim se ono pred opasnošću rasprši, grgeči koji se nalaze sa strane grupe se izdvoje i izaberu jednu ribicu. Najbrži među njima najprije će napadati žrtvu malo po malo grickajući joj peraje ne bi li je tako onesposobio za plivanja, da bi je na kraju progutao. Potom će se bez i trunke gubljenja vremena priključiti grupi koja je za svo to vrijeme nastavila progoniti jato. U ovom je slučaju kod mamčenja poželjno postaviti udicu što bliže repnoj peraji.

Smuđevi kao i grgeči, barem u mladoj dobi (do 60 cm), love u grupi i skoro na isti način, samo na dnu. Poput čopora vukova, u tren oka se okupe i krenu u hajku. Bacaju se na sve što im se nađe na putu. S oštrim zubima poput noževa, smrtno ranjavaju žrtvu. Ukoliko im se dobro namjesti, odmah je progutaju, inače puste je da padne na dno, na kraju lova obično se vrate pokupiti ostatke hrane. I ovom slučaju kod mamčenja udica se postavlja na zadnjem dijelu tijela, blizu repne peraje.

Prethodna ...

Som, glede veličine koju može dosegnuti, jednostavno proguta svoj plijen. Položaj udice u ovom slučaju nije od velike važnosti, puno je bitnije izabrati veliki model, izvrsne kakvoće i savršeno naoštrenih vrhova. Poželjno je u priboru imati i jedan brus za udicu i uvijek prije ribolova provjeriti je li dovoljno oštra.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]