PASTRVA ŽLICOM

Žlica se rijetko koristi za ribolov pastrve premda posjeduje brojne adute : opanaša veliki plijen, omogućuje da se polako istraže duboka mjesta, da se izvedu najrazličitije akcije…


Uski i duguljasti modeli najbolje odgovaraju za ribolov pastrve, dužine od 5 do 8 cm, te težine od 5 do 15 g.

Žlica je izvrsna varalica za ribolov pastrve. Na početku sezone u hladnim vodama, savršeno imitira velike plijenove, jedine za koje se pastrva, iscrpljena od hladne zime i tek završene reprodukcije, zanima u tom razdoblju.

Osim toga, žlica omogućuje sporo vođenje, kao i dugo insistiranje na mjestima za koja smo sigurni da kriju pastrvu. Jedna je od rijetkih varalica koja dozvoljava da se podrobno istraže vrlo duboka mjesta, rupe, snažni virovi ili zone pod slapovima. Također je to jedna od najučinkovitijih varalica za ribolov velikih pastrva na jezerima.

Istina je da žlica ne proizvodi tako snažne vibracija kao leptir, no ona više igra na vizualni učinak i posebice na vrlo zanimljivo neujednačeno kretanje za vrijeme vođenja koje se sastoji od ondulacija, oscilacija, njihanja… Napad je u većini slučajeva vrlo nasilan i premda se pastrva često sama zakvači, ipak je neophodno kontrirati.

Prethodna ...

Čim dotakne površinu vode, žlica postaje efikasna. Potrebno je redovito smjenjivati faze povlačenja i otpuštanja kako bi se kretala na neujednačen i isprekidan način. Poželjno je i s vremena na vrijeme ubrzati namotavanje najlona kako bi žlica brže plivala, kao i povremeno usporiti vođenje da potone poput mrtvog lista. S ovom vrstom varalice može se uspješno blinkati, po želji uzvodno ili nizvodno.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]