PRAVILNO KVAČENJE

Uspjeh kvačenja ovisi o mnogim elementima i već prije samog napada ribe. Prije akcije potrebno je na svakom novom ribolovnom mjestu pokušati zamisliti situaciju u kojoj ćemo se naći kod kvačenja...


Indikatori griza, kada lovimo s prirodnim živim mamcima, ili korištenje fluorescentnog najlona, omogućuju da se uoči griz i prije nego što ga osjetimo među prstima, što osigurava da budemo spremni za slučaj brzog kvačenja.

Prije svega treba predvidjeti udaljenost na kojoj napad može izbiti, te mogućnost kontriranja, odnosno ocijeniti da li se ima iza sebe dovoljno mjesta da se pravilno izvede potez kvačenja. Ako se, na primjer, ugriz dogodi na 3 do 4 m od obale, dovoljan je pomak pruta od 50 do 60 cm za pravilno nabadanje ribe. Naprotiv, ako je ugriz daleko, vrh se pruta mora pomicati 2 do 3 m.

Treba također voditi računa o elastičnosti kako pruta, tako i najlona. Pri ribolovu spinanjem i prirodnim živim mamcima obično koristimo najlone malenog promjera, te parabolične ili poluparabolične prutove koji amortiziraju udarce pri borbi. U tom slučaju, kvačenje se postiže pomicanjem podlaktice, koje je to veće što je udaljenost između nas i ribe veća.

Kvačenje se mora odigrati u pravom trenutku, ni prerano ni prekasno, jer pastrva može izbaciti ili duboko progutati mamac. Isto tako se treba čuvati naglih grizova, jer riba zna izbaciti progutano isto tako brzo. Sumnja li se u učinkovitost izvedenog kvačenja, bolje je neznatno napeti strunu, da se uspostavi kontakt s ribom, te zatim još jednom kontrirati. Istina je da tada riskiramo izguliti joj udicu iz ustiju, no barem smo sigurni da se neće otkvačiti.

Preporučuje se kvačiti nizvodno ili u suprotnom smjeru od kretanja ribe, vrh će se udice bolje zariti, a i manja je vjerojatnost da joj istrgnemo mamac iz ustiju. Naravno, kvačenje se uvijek izvodi s napetom strunom, inače je otkvačenje neizbježno.

Prethodna ...

Kvaliteta udice također utječe na uspjeh kvačenja. Modeli s paletom i širokim zakrivljenim lukom, pokazali su se najboljima. Da se duboko zarije, vrh udice mora biti savršeno naoštren. Usta su kod pastrve tvrda, a uvjeti ribolova brzo otupe vrh udice, zato ju je dobro povremeno proći turpijicom.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]