VARALIČARENJE: UDVOJE SU JAČI

Kada grgeči i smuđevi neumorno progone i napadaju jata mlađi, ništa bolje od sistema s dva silikonca jer savršeno oponaša njihove prirodne žrtve...


Elementi sistema : najlon iz kotura 0,22-0,24 mm, vrtilica s kopčom, predvez 0,20 mm, olovo 5-12 g, trokuke broj 10.

Ovaj se sistem pokazao izvanrednim kako u stajaćicama tako i u tekućicama, na svim mjestima gdje se okupljaju jata malih ribica veličine najčešće od tri do pet centimetara. Radi se o tome da se na istom sistemu postave dvije male gumene varalice. Kako je cilj oponašati grupicu ribica, najbolje je koristiti varalice istog tipa, primjerice Shad, Virgule, Twist, Mean dude, iste veličine, od 3 do 5 cm, i iste boje, bijele ili srebrene.

Prva varalica je otežana olovom kako bi se kretala blizu dna. Druga je slobodna, bez olova, kako bi istraživala srednje ili gornje slojeve vode, ovisno o udaljenosti koja je dijeli od prve varalice. No, čim se pojave prvi grizovi, bit će lako odrediti s preciznošću dubinu na kojoj se nalaze grabežljivice, odnosno razmak između dva silikonca.

Što se tiče vođenja, ni u čemu se ne razlikuje od tradicionalnog blinkanja gumenom varalicom. Potrebno je neprestance izvoditi povlačenja kako na vodoravnom tako i na okomitom planu.
Kako bi se izbjeglo zapetljavanje za vrijeme bacanja, potrebno je lagano kočiti izlazak najlona s kalema kotura prije nego što varalice dotaknu površinu vode, a potom popratiti njihov silazak na dno sa zategnutim najlonom, kako bi se po potrebi moglo na vrijeme efikasno kontrirati.

Prethodna ...

Razmak između dviju varalice ovisi isključivo o dubini mjesta na kojem se lovi. Na plitkim mjestima gdje dubina vode ne prelazi metar, dovoljno je ostaviti samo desetak centimetara između dvije varalice. Naprotiv, na svim dubokim mjestima, varalice mogu biti udaljene jedna od druge i do jedan metar.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]