ŽGANCI ZA ŠARANA

Žganci za oblaganje boilia preporučuju se za kratke ribolovne izlaske ljeti, ali i tijekom cijele zime.


Oblagajući žganci s kojima smo postigli najbolje rezultate su : zimi plutajući s aromom ribe, ljeti plutajući s aromom banane, a za dno s aromom konoplje.

Trajanje topljenja oblagajućeg žganca zavisi prije svega o korištenoj količini, ali osobito i o temperaturi vode. Treba u pravilu računati na otprilike 1 sat ljeti, a 3 sata zimi za kuglicu promjera dvadesetak milimetara. Upravo rastvaranjem žganci raspršavaju svoje molekule koje mogu otvoriti apetit i najtvrdokornijim šaranima.

Žganci za šarane se mogu koristiti na različite načine, mi smo ih isprobali četiri.
Žganac se pomiješa s 50% sjemenki kukuruza, kikirikija ili graška, a zatim se s dobivenom smjesom obloži hranilica. Ovaj se postupak pokazao idealnim za ribolov na malim daljinama, blizu obale.
Drugi način korištenja jest da se žgancem obloži olovo na sistemu. U ovom slučaju koristi se otežani žganac koji će prilikom raspadanja privući šarane u neposrednu blizinu mamca.
Treća, najjednostavnija i najlakša uporaba sastoji se u tome da se plutajuća boilia obloži sa slojem plutajućeg žganca debljine od 5 do 10 mm.
Četvrto i zadnje testiranje odnosilo se na izradu malenih kuglica za primamljivanje, promjera otprilike 0,20 mm, od otežanog žganca. Prije uporabe, potrebno je kuglice dobro osušiti na zraku, barem 48 sati. Za ribolov na malim udaljenostima, blizu obale, moguće ih je izbaciti rukom, dok je za vrlo udaljene ribolovne zone nepohodno koristiti plovilo.

Prethodna ...

Kada se mjesto ribolova nalazi na velikoj udaljenosti od obale, da bi se izbjeglo raspadanje oblagajućeg žganca za vrijeme izbačaja, najbolje rješenje je staviti žganac u topljivu kesicu i svezati je topljivim koncem.

[Vidjeti arhive]

   

[Prethodna stranica | Home pageUvod  |  Vodič  |  Plan navigacije  | Slatkovodne ribe | Autorska pravaZakonski uvjeti  | Komunicirajte ]